Vrij van innerlijk conflict

Het was een dinsdagochtend en ik stond op het punt op naar buiten te gaan. Mijn telefoon maakte dat ene geluidje waarvan je weet dat er een bericht binnen komt. Ik opende de mail en zag dat het ging over een event waar ik heen zou gaan. Een event met 30 andere ondernemers die allemaal geïnteresseerd zijn in groeien, ondernemen. In de mail stond de mededeling dat je je kon aanmelden voor het geven van de zo gehete MoneyTalk . Een kort presentatie over jou expertise.

Mijn eerste reactie was Yes, cool!

Mijn tweede reactie was ‘oh help, mijn expertise, ben ik dan wel goed genoeg’

Er ontstond een innerlijk conflict. Iets wat vele zullen herkennen, wanneer er iets in de buiten wereld gebeurt “bijvoorbeeld een vraag” kan dat een innerlijk conflict oproepen. Op deze stimulans wil jij op twee verschillende manieren reageren.

Ik bemerkte dat dit gebeurde, toen ik stond in de deur opening. In mijn ooghoek zag ik een groot puzzelstuk liggen die ik de week ervoor van een vriendin had gekregen. Dit was de reminder dat ik het wel mocht gaan doen. Dat ik mag luisteren naar  mijn intuïtie en eerste reactie.

Het puzzelstuk is het metafoor voor de verschillende delen in mij. De delen die liever anders willen reageren en dan in conflict komen. Die delen zitten niet altijd in elkaar en is de puzzel ‘van mezelf’ niet compleet.

Die twee delen geeft ik voor het gemak even namen. Het deel in mij die direct wilde gaan voor deze mooie kans is ‘de spreker’ het andere deel wat in de weerstand kwam ‘de startende ondernemer”

Een aantal jaar kwam ik in aanraking met een methode die werkt met die verschillende delen in jezelf. Een methode die je helpt dit te onderzoeken en verbinding te leggen tussen deze delen.

Hij had de visie dat er in ons onderbewuste zoveel kansen en mogelijkheden zitten. Onder dat gedrag wat soms ervoor zorgt dat we dinge uit de weg gaan.

Hij had 3 aannames over deze delen:

  • Het deel heeft een positieve intentie
  • Het deel heeft een ander gedrag of overtuiging als jou geheel
  • Het deel is onderdeel geweest van het geheel maar er heeft een splitsing ontstaan

Een splitsing kan ontstaan door:

In het leven komen we allemaal moeilijke momenten tegen, denk aan : pesterijen, verlies van dierbare of gezondheid, scheiding, ruzie of grens overschrijdend gedrag. Op dat moment kan het zijn dat het een te heftige situatie is ( of een vaak herhalende situatie), dat het lastig is om de emoties toe te laten  of de situatie te verwerken. Er ontstaat een splitsing in jezelf, een deel in jou schiet in de overleving om in die situatie te kunnen blijven.

Het doel van werken met delen, is contact maken, in gesprek gaat en gaat kijken welk verhaal, emotie of gevoel daaronder zit. Dat je onverwerkte emoties kun verwerken en daardoor opnieuw verbinding legt.

In mijn coaching neem ik jou mee in dit proces. Samen onderzoeken welk conflict er is en wat de oorsprong daarvan is. Leer ik jou contact te leggen met die delen in jezelf.

Ik neem je graag even mee in mijn proces toen het innerlijk conflict ontstond tussen mijn sprekers deel en mijn startende ondernemers deel. Wat ik doe, soms zelf en zeker ook in coaching. Is jou letterlijk laten staan op het deel. Ik schrijf dan de naam van het deel op een papiertje.

Als ik sta op het deel van de spreker voel ik kracht , enthousiasme en is mijn houding recht en open.

Als ik ga staan op het deel van de startende ondernemer, voel ik onstabiliteit. Het voelt zwaar en onzeker. Ik ging terug denken, waar komt dit vandaan. Wat er als eerste in mij op kwam was het moment dat ik aan mijn familie ging vertellen dat ik ging starten als onderneming. Een van mijn zussen zei ‘ wie gaat dan controleren of jij het goed doet’. Een moeilijk moment die onzekerheid op riep in mij. Ik had het gevoel dat ik mijn werk moest gaan laten controleren door anderen, ik zocht bevestiging. Dat deel in mij is blijven steken op dat moment en draag ik nog in mij. Het is dat deel dat niet uit mijn comfortzone wil in angst te falen en het niet goed te doen. Als ik me elke keer zou laten leiden door dit stukje dan zou ik niet groeien, dan zou ik tot stilstand komen en de talk niet hebben gedaan.

Wat het mooi aan deze methode is, is dat je kan onderzoeken op een onbewust niveau, wat er in jou gebeurt als er conflict ontstaat. Dit ga je zichtbaar maken.

Ik kwam deze methode tegen enkele jaren geleden toen ik startte met de opleiding NLP. Ik zat in een fase waarin ik constant in die delen van mezelf zat. Ik observeerde ze niet, ik leefde in ze. Ik voelde me niet compleet, niet vrij en ik was niet aan het doen in mijn leven wat ik wilde. Ik was aan het overleven. Toen ik de ruimte van de opleiding binnen kwam stond het nummer van Stef Bos aan. Het is tijd om te gaan leven” . Ik was aan het overleven en niet leven. Er waren momenten dat ik in de spiegel keek en dacht “wie is deze vrouw” ?.

Ik startte met mijn helingsreis. Elke keer kwam er weer een stukje van mezelf naar boven die geraakt en getriggerd werd. Een klein puzzelstukje! Ik begon die puzzelstukje te herkennen en het gedrag wat erbij hoorde, ik mocht erkennen dat er soms pijn en verdriet onder zat en ik mocht het deel uitnodigen om er wel te zijn, ook met verdriet. En te laten zien dat het op dit moment anders is, niet meer zoals in die situatie van vroeger. Wanneer je die drie stappen wil doorlopen dan mag er ruimte ontstaat om het licht van die delen weer te laten schijnen.

Dus vrij van innerlijk conflict, dat betekent voor mij dat jij je niet meer laat leiden door het conflict. Het mag observeren, doorvoelen en het jouw inzicht mag geven een gezonde keuze te maken. 

 

Liefs, Sifra

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat anderen zeggen over het werken met Sifra