Zonder ongemak geen groei

Hoe jij uit je comfortzonde kan stappen!

De comfortzone- die ene plek waar jij weet wat je kan verwachten en weet wat jij kan. Het voelt daar misschien wel lekker comfortabel maar er is ook een hoop wat je misloopt. Uit je comfortzone stappen kan in hele kleine stapjes. Stel jij bent een ondernemer, dan is het maken van een filmpje misschien al weer een stap buiten de comfortzone. Normaal plaatste jij altijd alleen foto’s.

Ik dreigde bijvoorbeeld omzet mis te lopen. Een klant kwam via via bij mij maar had op basis van mijn profielfoto twijfels. Na het zien van een filmpje zei hij: “Ik zag je bewegen en had zo een beter beeld van wie en wat jij uitdraagt.”

Als je er op die manier naar kijkt ontstaat er mogelijk een drive om echt uit je comfortzone te stappen. Soms hebben we ook een verlangen om uit die comfortzone te stappen maar is dit nog spannend. Deze 5 stappen helpen jou om inzicht te creëren en nieuwe stappen te zetten.

Stap 1: De huidige situatie

Beschrijf je huidige situatie/ comfortzone . Wat brengt het jou als je in de comfortzone blijft zitten? In andere woorden; als jij blijft doen wat je altijd deed.

Belangrijk om te zien is dat de gewenste situatie (the magic) niet iets compleets nieuws is dan je huidige situatie (comfortzone). (zie afbeelding)

Stap 2: De gewenste situatie

Je bent je comfortzone als het ware wat aan het uitbreiden als je nieuwe stappen zet. Deze hoeft dus niet ineens 2x zo groot te worden. Maakt de stapjes daarom klein. Wil jij ooit een podcast opnemen? Deel dat eerst eens een klein audiofragment met een mooie boodschap of neem een podcast op met iemand die dit al doet.

Beschrijf welke stap jij wil maken? Wat doe je dan? Hoe voelt het als je die nieuwe stap zet?

Stap 3: Het ongemak en de belemmeringen

Zonder ongemak is er geen groei. Dus in deze fase voel je je wat ongemakkelijk dat je de nieuwe stappen zet. Dat je voor het eerst een filmpje maakt en jezelf terug hoort (oepss).

Welke beren zie jij op de weg? Welke gedachten en gevoelens houden je tegen? Schrijf dit op en ga eens na op dit echt beren op de weg zijn? Kun je deze belemmeringen ombuigen of er anders naar kijken?

Stap 4: Bouw op eerdere successen en krachten

In je leven ben je al heel vaak uit je comfortzonde gegaan. Alles wat je een eerste keer doet is uit je comfortzone. Al die keren heb jij het overleefd J Elk stapje die jij hebt gezet zorgde ervoor dat je comfortzone iets groter werd.

Omdat jij al eerder uit je comfortzone bent gestapt weet ik dat je bouwstenen hebt om dit weer te doen. Schrijf voor jezelf op welke hulpbronnen jij in jezelf aan kan spreken om die nieuwe stap te zetten. Wat kan jij goed en wat zou je kunnen helpen? Waar geloofde jij in toen je ooit een soort gelijke stap nam?

Stap 5: Overwinningen vieren

Stap uit de comfortzone en ga de gewenste stap aan. ‘neem voor het eerst die video op’, ‘start met het maken van een nieuw product’, ‘verstuur de sollicitatie voor die toffe baan/opdracht’.

Sta stil bij wat er goed ging en wat je nog anders zou willen doen. Vier vooral ook dat je het gedaan hebt ongeacht het resultaat, dat alleen al is een succes!

En dan blijven herhalen wanneer je weer een kriebel voelt om wat nieuws te gaan ondernemen!

 

Liefs, Sifra

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat anderen zeggen over het werken met Sifra